Gyalogosként

Sajnos ma már elképzelhetetlen, hogy mindenhova gyalog menjünk. Napjainkra hozzászoktunk a különböző járművek által nyújtott kényelemhez.

Nem volt szükség közlekedési szabályok felépítésére, akkor amikor még mindenki gyalog járt.

A közlekedési eszközök feltalálása ugyan nagyon megkönnyítette az emberek mindennapjait, de balesetmentes és kényelmes használatukhoz szabályokra van szükség!

Gondoljatok csak bele, milyen veszélyes lenne, ha mindenki az utakon, akár kerékpáros, akár gépkocsivezető, akár motoros, akár gyalogos, bármikor bármerre mehetne! Mennyi baleset származna ezekből a kockázatos helyzetekből?

Ezeknek az elkerülése végett, jó tudni a mindennapi közlekedés illemszabályait!

– Ha a barátaiddal együtt sétálsz, ne foglaljátok el teljes szélességben a járdát, figyeljetek rá, nem jön-e arra más is! A többi ember is szeretne elférni mellettetek.

– Ha autóbuszra, villamosra (vagy más tömegközlekedési eszközre) ülsz, mindig engedd magad előtt felszállni az idősebbeket!

– A járműveken ne hangoskodj, ne lökdösődj!

– Mindig add át ülőhelyedet a rászorulóknak! Ne gondolkozz azon, hogy a társaid nem mindig követik a példádat! Gondolj ilyenkor a szüleidre vagy nagyszüleidre! Ugye nem szeretnéd, ha fáradtan, betegen állniuk kellene a buszon? Gondolj a kismamákra is, neked is jól esne fordított esetben !

– Ha a nagy tömegben véletlenül valaki a lábadra lép, ne nézz rá mérgesen! Kedvesen fogadd el a bocsánatkérését, akkor is, ha egy kis kellemetlenséget okozott neked!

– Csak a kijelölt gyalogátkelőhelyen menj át az úttesten! Előtte mindig nézz körül! Ha megállnak és intenek a vezetők, akkor nyugodtan mehetsz. Ezt az udvarias gesztust azonban illik egy fejbólintással megköszönni.

– Mivel sokan élünk egymás közelében, fontos a kölcsönös udvariasság, az emberséges magatartás, így nem okozunk bosszúságot másoknak.