Hogyan vezessünk üzemanyag-takarékosan?

A kérdés aktualitása napjainkban megkérdőjelezhetetlen. Több tényező is elkerülhetetlenné teszi a benzin és a gázolaj drágulását itthon és világszerte. Az áremelkedés okai közé tartozik, a szíriai légicsapások bizonyossága és a bizonytalan líbiai kitermelés. Ebben a bejegyzésünkben hasznos tanácsokkal látunk el Titeket, hogy hogyan vezessetek üzemanyag-takarékosan. Az alábbi tippek megfogadásával 100 kilométeren több liter üzemanyagot is spórolhattok.

Nyugalom!

A takarékos autóvezetés kulcsa, hogy a lehető legegyenletesebben haladjunk az úton. Minden fékezés és újra gyorsítás fogyasztja az üzemanyagot, így a fő cél, hogy ezeket elkerüljük. A fékezéssel hőt termelsz, próbáld minimalizálni az így elvesztegetett energiát! Ez városi környezetben, főleg a dugóban araszolva kivitelezhetetlennek tűnik, pedig nem ördöngösség. A megoldás abban rejlik, hogy érezd a forgalom ritmusát, tarts megfelelő követési távolságot, és légy felkészülve a váratlan helyzetekre: például válts mihamarabb sávot, ha előtted akadályt észlelsz!

Ha látod, hogy előtted a lámpa sárgára vált, lassíts azonnal, vedd le a lábad a gázról! Ha tartod a sebességet, és csak a végén fékezel egy nagyot, azzal több energiát pazarolsz el.

Azzal, hogy tudatosabban közlekedsz, azaz mindig figyelsz arra, mi történik körülötted, nem csak egyenletesebben, tehát üzemanyag-takarékosan tudsz haladni, de nyugodtabban, ezáltal biztonságosabban is fogsz vezetni.

Sebesség

Minden autómodell más sebességnél éri el az opimális fogyasztást. Ha egy 100 kilométeres utat 130-cal száguldasz végig, csupán 8 perccel érsz előbb oda, mint ha 110-zel haladsz, az üzemanyag-fogyasztásban viszont jelentős különbség lehet. Mérlegeld megéri-e a gyorsaság, és keresd meg a saját autód optimumát (persze a jogi határokon belül)!

Gyorsításkor amint lehet, válts magasabb sebességfokozatba!

Üresjárat

Kerüld az üresjáratokat! A kanadai állam külön kutatást szentelt annak felderítésére, hogyan lehetne a vezetőket rávenni, hogy az üresjárat helyett kapcsolják ki a motort. Ha tíz másodpercnél hosszabb ideig jár a kocsi üresben, már több energiát fogyaszt, mint ha lekapcsolnánk és újraindítanánk a motort. Ugyanakkor a hosszú pirosnál; amikor a gyerekre vársz a suli előtt; vagy amikor menthetetlenül beragadtál a körúton, és már másodszor vált zöldre a lámpa úgy, hogy a sor nem mozdul – nyugodtan kapcsold ki a motort!

Légkondi

A légkondicionáló használata 10-20%-kal is megnövelheti a fogyasztást. Rövid utakon, vagy amikor épp nincs hőség, felesleges. Használd inkább a szellőzőket, városon belül pedig tekerd le az ablakot!

Aerodinamika és súly

Minden, ami növeli az autó légellenállását, illetve súlyát, növeli a fogyasztást. Ha letekered az ablakot, megváltoznak a kocsi precízen megtervezett aerodinamikai tulajdonságai, és máris több energia kell a sebesség fenntartásához, ami főleg nagyobb sebességnél számít.

Ha egész nyáron hurcolod a tetőcsomagtartót, azzal duplán pazarolsz energiát: nem csak a légellenállás növelésével, de a felesleges súllyal is. Pakold ki a felesleges dolgokat a csomagtartóból, és használat után szereld le a tetőcsomagtartót!

Útvonaltervezés

Gondold végig az elintézendők listáját, és optimalizáld az útvonalat! Rendezd át úgy a naptáradat, hogy a lehető legrövidebb utat tedd meg, mégis mindent elintézz! Próbáld elkerülni a dugókat, autózz más napszakban vagy más útvonalon, ha tudsz! Hallgasd a rádiót, hogy tudd, éppen melyik városrészt érdemes elkerülni!

Karbantartás

Az alacsony guminyomás vagy a nem megfelelően beállított fék alattomosan növelheti a kocsi fogyasztását, és idő előtti kopáshoz vezethet. Rendszeresen ellenőrizd a nyomást az abroncsokban, és vidd az autót szervizbe ellenőrzésre! Ha problémát észlelsz, ne várd meg, amíg súlyosbodik, az autó ritkán gyógyul meg önmagától. Viszont a fogyasztás növekedése már akkor is terheli a pénztárcádat és a környezetet, amikor a probléma először üti fel a fejét.