Nyaralás autóval-mire figyelj?

Nyaralás előtt érdemes néhány lépésben ellenőrizni autónk állapotát, illetve felkészültségünk egy hosszabb útra. A vakáció alatt mindenki élvezni szeretné a szabadságot, és nem bosszankodni az elmulasztott átvizsgálás miatt fellépő hibák miatt.

 

Műszaki átvizsgálás

Első és a legfontosabb az autó műszaki átvizsgálása. Az átvizsgálás viszonylag keveset használt vagy új autók esetén is célszerű, hiszen így legalább kiderül, ha valami gond van és sikerül megelőzni a nagyobb bajt.  Nyugodtabban indulhatunk útnak mi is, ha mindent rendben találtunk.  Emellett fontos az autóban található folyadékszintek és gumik állapotának ellenőrzése is.

A motorolaj szintjét egyébként is érdemes legalább havonta ellenőrizni, mert ha jelentősen csökken a mennyisége, ha nincs a kocsi alatt olajfolt és a motortér is tiszta, akkor jó eséllyel a benzinnel keveredik, így nehezebb észrevenni, ugyanakkor jelentős károkat is okozhat, ha nem vesszük észre.

Érdemes tartani a csomagtartóban egy flakonnal az éppen a motorban lévővel megegyező viszkozitású olajból, így folyás esetén nem érhet meglepetés.

Ajánlott még a szervoolaj, a fékolaj és az ablakmosó folyadék szintjét is ellenőrizni. Utóbbiból szintén tegyünk a csomagtartóba is, tartalékba.

Minden rendben az abroncsokkal?

A gumiabroncsoknak megfelelő állapotban kell lennie, hiszen gyakorlatilag a nagyjából négytenyérnyi felületen kapaszkodik a jármű az aszfalton. A gumik megsérülhetnek egy durvább padkára felálláskor, az aszfaltról is kerülhet bele nagyméretű szögtől kezdve a csavarig bármi, ami roncsolhatja. Arról nem is beszélve, ha valamilyen gyártási hiba miatt idővel szálszakadást szenved a gumink.

Tehát mielőtt hosszú útra indulnánk ellenőrizzük a kerekeket, keressünk felpúposodott oldalsó felületet, felületi sérülést vagy oda nem illő idegen anyagot, és nézzük meg a profilmélységet is: minimum 1,6 milliméternek kell lennie. Ha bármi gyanúsat látunk, keressük fel a legközelebbi MARSO szervizt.

Továbbra is az abroncsoknál maradva, ellenőrizni kell a guminyomást is, nem megfeledkezve a pótkerékről sem. Ha kevés a levegő benne, akkor akár deciliterekkel is többet fogyaszthat az autónk, nem beszélve arról, hogy rosszul kopik, a két széle nagyobb mértékben, mint a közepe.

Az sem jó megoldás, ha túlfújjuk őket, mert akkor könnyebben megcsúszhat az autó, valamint a gumi közepe kopik fokozottan. Az ideális légnyomás az autó szervizkönyvében található, de a vezetőoldali ajtónál vagy a tanksapka belső oldalán is jelzik kis matricával a gyártók személyre, csomagmennyiségre lebontva.

Ne felejtsd el a papírokat!

Ha megvagyunk a műszaki ellenőrzéssel, akkor következhetnek a papírok. Nagyon kellemetlen a határállomásról visszafordulni egy lejárt forgalmi vagy jogosítvány miatt, egyáltalán ha eljutunk odáig és nem egy itthoni rutin ellenőrzés során derül ki.

Tehát meg kell nézni a forgalmi lejáratának idejét, szükség lehet a törzskönyvre is. Kiemelt fontosságú a nemzetközi felelősségbiztosításról szóló zöld színű bizonylat. Ezt a nagyobb biztosítótársaságok év elején vagy váltáskor automatikusan kiküldik, kisebbek esetén pedig az ügyfélszolgálatnál lehet kérni.

A biztonságot szem előtt tartva mindenkinek legyen egy láthatósági mellény az autóban, szükség esetén pedig használjuk is. Mindenképp tanácsos fölírni a nyaralásunk céljául választott ország segélyhívó telefonszámait és műszaki hiba esetére pedig a gépkocsink gyártójának vagy a biztosítónk “assistance” szolgáltatásának elérhetőségét is feljegyezni, elmenteni telefonunkba, hogy ne érhessen minket olyan váratlan helyzet, amire nem tudunk reagálni.

Ez mind mind fontos, hogy biztonságban érezhesd magad a nyaralásod során!