Óvjuk az iskolába tartó gyerekeket!

Újra elkezdődött az iskola. Nagyon fontos, hogy autósként odafigyeljük az iskolába tartó vagy éppen rohanó gyerekekre. Erre az iskolák közelében kihelyezett táblák is figyelmeztetnek. Továbbá mielőtt bárki elengedné önállóan iskolába a gyermekét gyalogosan, előtte mindenképpen tájékoztatnia kell a gyalogosokra vonatkozó  közlekedési szabályokról. 

A gyalogosnak:
– a járdán
– a leállósávon
– az útpadkán
– a kerékpárúton kell közlekednie
Az előzőek hiányában a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
A gyalogosok az úttest szélén, egy sorban, lakott területen belül lehetőleg, míg lakott területen kívül mindig a bal oldalon (a járműforgalommal szemben) haladjanak.
A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos átkelőhelyen mehet át.

Ha a közelben kijelölt gyalogos átkelőhely nincs:

– lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél
– egyéb helyen bárhol átmehet a gyalogos az úttesten.

A gyalogos az úttesten a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át. Főútvonalon 6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos.
A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
A kijelölt gyalogos átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

Közlekedj Te is angyalian, illetve tanítsd gyermekedet is az angyali közlekedés szabályaira!